Endüstriyel yangınlar genel olarak kimyasal üretim, hammadde üretim, depolama, işleme tesisleri içerisinde oluşan ve önlenmediği durumlarda ciddi maddi kayıplar ve can kayıplarıyla sonuçlanabilen yangınlardır. Bu faaliyetlerde olası yangınların önlenebilmesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması dışında faaliyet alanlarının sürekli yangın takip ve önleme sistemleri ile izlenmesi gerekmektedir. İzleme ve takibin gerçekleştirilebilmesi için de tesisteki faaliyete uygun ve doğru ekipmanların seçimine dair esaslara hakim olmak önem teşkil etmektedir.
Geniş çalışma ortamları ve açık alanlarda oluşabilecek alevleri algılama konusunda optik sensör tabanlı dedektörler en hızlı ve en güvenilir alev algılama sistemleri olarak kabul görmektedir. Optik sensörler yardımıyla alevlerin yaydığı Görünür (VIS), Ultraviolet (UV) ve Infrared (IR) radyasyonların entegre çip yazılımları sayesinde işlenmesi, sisteme dahil edilen ışık ve sesli alarmlar ile uyarması, beraberinde destek yazılım arayüzleri ile anlık takibe olanak sağlaması esaslarına dayanmaktadır.
Yanlış alarmlar tesisler için maddi kayıp ve iş kaybı demektir. Aynı zamanda sık yaşanan yanlış alarmlar sisteme olan güveni azaltacak, doğru bir alarm anında alınması gereken önlemlerin de yavaşlamasına sebep olacaktır. Bu nedenle bir dedektörün aynı zamanda güvenlik tehdidi oluşturabilecek bir alevi, işin bir parçası olan alev bacası, motor, kaynak cihazları gibi ısı kaynakları ve diğer dış etkenlerden de doğru bir şekilde ayırt edebilmesi gerekmektedir.
Alev dedektörlerinde en önemli parametreler, algı aralığı ve tepki süresidir. Yapılan işin nitelikleri ne olursa olsun oluşabilecek bir yangına erken müdahale edilmesi açısından 10 saniyeden kısa tepki süreleri tercih edilmektedir. Bu durumda bir tesisteki olası alev kaynakları da göz önünde bulundurularak buna uygun sensör seçimi de büyük önem arz etmektedir.
Alev dedektörlerinde kullanılan sensörleri değerlendirdiğimizde bunlardan ilki olan UV (ultraviole) sensörler; özellikle hidrokarbon ve yanabilir metallerden kaynaklı alevleri mikrosaniyeler içerisinde algılayabilmekte, gün ışığı ve şimşek gibi çevresel faktörlerden etkilenmemesi için genellikle kapalı ortamlarda tercih edilmektedir.
Proses alevlerinin yoğun bulunduğu ve toz, duman gibi görüş engelleyebilecek dış etmenlerin yoğun bulunduğu ortamlarda ise IR (infrared) sensörler tercih edilir. Bu sensörlere destek olarak kapalı devre kameralar ve görüntü sensörlerinden alınan görüntülerin alev algılama algoritmaları ile işlenmesi esasına dayanan VIS (görünür ışık) sensörleri ile alevlerin yayılma şeklinin izlenmesi ve algı hassasiyetinin arttırılması da mümkün kılınmaktadır. Endüstri standartlarını karşılayan alev dedektörlerinde genellikle bu sensörlerin bir veya birden fazla tipi kombine olarak kullanılmaktadır.
Paylaş: