blog_slider-1920x400-blog 500x400-blog

İzolasyon ve Köpük Yalıtım Sektöründe Gaz Algılama Sistemleri

İzolasyon ve Köpük Yalıtım Sektöründe Gaz Algılama SistemleriPoliüretan - EPS Üretiminde Pentan (C5H12) Tehlikesi

Genleştirilmiş polistiren (EPS) ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve mantolama gibi birçok sektörde kullanılan sert bir köpüktür. Özellikle yapı sektöründe kullanılan sandviç panellerinin üretiminde tercih edilen bu malzeme, ambalaj sanayisinde, buzdolabı izolasyonu için beyaz eşya sektöründe, elektronik sektöründe ve mobilya sektöründe ilgi görmektedir.

EPS polistiren tanecikleri, su buharına maruz bırakılarak sıcaklık seviyesinin yükseltilmesi sonucu pentan gazı ile gözenekleştirilir. Sonrasında kurutma ile olgunlaşma proseslerinden geçirilerek tekrar su buharına maruz bırakılarak kalıplanır.

Genleştirilmiş Polistiren (EPS) Üretim Diagramı

Üretim esnasında köpüklenmeyi sağlayarak gözenek oluşturan pentan (C5H12) gazı havaya karışır. Yapısında beş karbon bulunduran bu organik bileşiğin ortamdaki hacimsel oranı % 1,4 (alt patlama sınır değeri) ile % 8 (üst patlama sınır değeri) arasında olması durumunda patlama riski oluşur. Oldukça düşük seviyelerde patlama riski yaratan bu gaz, bağıl buharlaşma yoğunluğunun havanınkinden fazla olması nedeniyle bulunduğu ortamda çökme eğilimi gösterir. Bu sebeple EPC veya poliüretan üretiminin yapıldığı alanlarda, iyi bir havalandırma sistemi gerekliliğinin yanı sıra, erken uyarı sistemi olarak sabit gaz dedektörleri kullanılmalıdır.

Köpük Yalıtımı Uygulamalarında Tolüen Diizosiyanat ve Hidrojen Florür Tehlikesi

Köpük yalıtımı, otomotiv sanayisinden, konut inşasına kadar birçok sektörde emniyet veya hava izolasyonu sağlamak amacıyla üretilir. Bu uygulamalarda % 0,9 ile çok düşük LEL (alt patlama sınırı) seviyesine sahip yanıcı-patlayıcı bir gaz olan TDI (tolüen diizosiyanat, C9H6N2O2) ile toksik bir gaz olan hidrojen florür (HF) kullanılır ve gaz algılama sistemleri ile izlenmesi gerekmektedir.

İzolasyon ve Köpük Yalıtım Sektöründe, pentan gazı ve diizosiyanat gazı tehlikelerine karşı, Teknik Emniyet, Çevre ve Yanma Teknolojileri konularında uzman Set Teknik olarak profesyonel çözümler sunmaktayız.

Paylaş:
İlgili Ürünler
Sabit Gaz Dedektörleri

Sabit Gaz Dedektörleri

Honeywell
Sürekli risk taşıyan noktalarda zehirli ve yanıcı-patlayıcı gaz tehlikelerine karşı, ilgili yerlere montajının yapılması suretiyle devamlı olarak ortam koşullarının kontrol edilmesini sağlayan sistemleri sabit gaz dedektörleri ile kurabilirsiniz.
Portatif (Taşınabilir) Gaz Dedektörleri

Portatif (Taşınabilir) Gaz Dedektörleri

Honeywell
Kapalı alan çalışmalarında ve/veya ulaşımı zor alanlarda zehirli gaz tehlikelerine karşı, personelin üzerinde taşıyabildiği, tekli veya çoklu gaz algılamalarında kullanılan gaz algılama cihazları olarak portatif (taşınabilir) gaz dedektörleri kullanılmaktadır.
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın