Poliüretan - EPS Üretiminde Pentan (C5H12) Tehlikesi
Genleştirilmiş polistiren (EPS) ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve mantolama gibi birçok sektörde kullanılan sert bir köpüktür. Özellikle yapı sektöründe kullanılan sandviç panellerinin üretiminde tercih edilen bu malzeme, ambalaj sanayisinde, buzdolabı izolasyonu için beyaz eşya sektöründe, elektronik sektöründe ve mobilya sektöründe ilgi görmektedir.
EPS polistiren tanecikleri, su buharına maruz bırakılarak sıcaklık seviyesinin yükseltilmesi sonucu pentan gazı ile gözenekleştirilir. Sonrasında kurutma ile olgunlaşma proseslerinden geçirilerek tekrar su buharına maruz bırakılarak kalıplanır.

Üretim esnasında köpüklenmeyi sağlayarak gözenek oluşturan pentan (C5H12) gazı havaya karışır. Yapısında beş karbon bulunduran bu organik bileşiğin ortamdaki hacimsel oranı % 1,4 (alt patlama sınır değeri) ile % 8 (üst patlama sınır değeri) arasında olması durumunda patlama riski oluşur. Oldukça düşük seviyelerde patlama riski yaratan bu gaz, bağıl buharlaşma yoğunluğunun havanınkinden fazla olması nedeniyle bulunduğu ortamda çökme eğilimi gösterir. Bu sebeple EPC veya poliüretan üretiminin yapıldığı alanlarda, iyi bir havalandırma sistemi gerekliliğinin yanı sıra, erken uyarı sistemi olarak sabit gaz dedektörleri kullanılmalıdır. Mümkünse alev dedektörleri ile de desteklenmelidir. Özellikle ekstrüzyon ve kalıplama makineleri çevresinde alev dedektörleri kullanılabilir.
Pentan gaz dedektörü nasıl konumlandırılmalıdır?
Pentan gazı havadan ağır olması sebebi ile ilgili dedektör yere yakın konumlandırılmalıdır.
Köpük Yalıtımı Uygulamalarında Tolüen Diizosiyanat ve Hidrojen Florür Tehlikesi
Köpük yalıtımı, otomotiv sanayisinden, konut inşasına kadar birçok sektörde emniyet veya hava izolasyonu sağlamak amacıyla üretilir. Bu uygulamalarda % 0,9 ile çok düşük LEL (alt patlama sınırı) seviyesine sahip yanıcı-patlayıcı bir gaz olan TDI (tolüen diizosiyanat, C9H6N2O2) ile toksik bir gaz olan hidrojen florür (HF) kullanılır ve gaz algılama sistemleri ile izlenmesi gerekmektedir.
İzolasyon ve Köpük Yalıtım Sektöründe Gaz Algılama Sistemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. HF ve TDI gaz dedektörleri neden tehlikelidir?
Bu gazların hem toksik etkileri yüksek hem de düşük patlama seviyeleri mevcuttur. Kokusuz da olmaları sebebi ile fiziksel olarak da algılanması güçtür. Zehirlenmelerin, maddi kayıpların ve hatta can kayıplarının önüne geçmek amacıyla ilgili gazların tesbiti büyük önem arz etmektedir.
2. Bu sistemde dedektörlerin kurulumu yeterli midir?
Dedektörlerin doğru seçimi, montajı akabinde sistem takip edilmeli düzenli bakım ve kalibrasyonları sağlanmalıdır.
Set Teknik olarak, izolasyon ve köpük yalıtım sektöründe kullanılan pentan gazı ve diizosiyanat gibi kimyasal maddelerin oluşturduğu risklere karşı; teknik emniyet, çevre güvenliği ve yanma teknolojileri alanlarında uzman mühendislik çözümleri sunmaktayız. Geliştirdiğimiz sistemler ile iş sağlığı ve güvenliği standartlarını yükseltmeyi, çevresel etkileri en aza indirmeyi ve yangın risklerini etkin şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Sektördeki tecrübemiz ve yenilikçi yaklaşımımızla, hem üretim süreçlerinde hem de tesis güvenliğinde sürdürülebilir ve etkili çözümler sağlıyoruz.
Paylaş: