slider-1920x400-setteknik-akademi 500x400-akademi

Nitrojen (Azot) (N) Gazının Özellikleri Nelerdir ve Nasıl Tespit Edilir?

gaz-kutup-nitrojen-09Nitrojen (Azot) (N) Gazı Nedir?

Dünya'nın atmosferinde en bol element olan nitrojen; renksiz, kokusuz, tatsız ve ametal bir gazdır. Dış kabuğunda beş elektron vardır ve bu nedenle çoğu bileşikte üç değerliklidir.

Nitrojen (Azot) (N) Gazının Terminolojisi

Azot ya da Nitrojen, sembolü "N" olan ve atom numarası 7 olan kimyasal bir elementtir. Nitrojen, evrende en sık bulunan beşinci elementtir. Tüm atmosfer hacminin %78,1'ini oluşturmasına rağmen Dünya'nın yer kabuğunda bu elemente çok sık rastlanmaz.

Nitrojen (Azot) (N) Gazının Zararları Nelerdir?

Nitrojen gazı kimyasal bir madde olarak sayılır ve bu nedenle çok dikkat edilmesi gerekir. İnsanlar doğada bulunan bu gazın zararları hakkında fazla bilgi sahibi değildir ve önemsemezler. Ancak insan vücudu üzerinde birçok etkisi vardır. Nitrojenin fazlası her zaman vücudu etkiler. Vücut işlevlerinin tamamen yerine getirilememesine ve bozukluklara neden olur. Nefes darlığı oluşumlarının büyük bir tetikleyicisidir. Kalp ve damar yolu rahatsızlıklarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca akciğerlere de zarar vermektedir.  Azot gazı oksijen ile birleştiğinde zararlı etkileri büyümektedir.

Azot gazının hava ile birleşiminde ve fazlası olduğunda yanıcı ve patlayıcı etkisi açığa çıkar. Astım hastaları için potansiyel riskler daha da büyüktür ve bu hastaların daha dikkatli olması şarttır. Nabız artışına ve dengesizliklere de neden olur. Aşırı olması durumunda ve anne karnında alındığı zaman; zihinsel bozukluklar ve işlev yetersizlikleri gibi durumlar meydana gelebilir. Halsizlik, kusma, mide bulantısı, baş dönmesi ve ağrılar, ateşlenmeler, uyku hali, bitkin düşme durumu gibi birçok etkisi de mevcuttur. Bayılma ve havale geçirme gibi etkileri de vardır ancak dozunun çok yüksek olması sonucunda meydana gelir.

Nitrojen (Azot) (N) Gazı Nasıl Tespit Edilir?

Nitrojen, kapalı bir alana salındığında hızlıca yayılarak, oksijenin yerini alabilir ve bu durum boğulma tehlikesi oluşturur. Yüksek kısmi basınçlarda solunduğunda nitrojen narkozuna neden olur, bu da nitröz oksit zehirlenmesine benzer, geçici bir zihinsel bozukluk oluşturur. Nitrojen gazı, ortamdaki oksijene süpürme etkisi yaratarak, ortamda oksijen eksikliği yaratacağı için personelin üzerinde hafif, tek tuşla kullanımı olan, sesli ve titreşimli uyarıyı sunan Honeywell BW Solo portatif gaz dedektörü kullanılabilir.

Nitrojen (Azot) (N) Gazı Nerelerde Kullanılır?

  • Gıda sektöründe
  • Ampul üretiminde
  • Yangın söndürme sistemlerinde
  • Çelik üretiminde
  • Hava yolları firmalarında
  • Lastik sanayisi
 Alev Alır Toksik Boğucu

 

Kimyasal Adı Nitrojen (Azot)
Kimyasal Formül N
Cas Numarası 7727-37-9 
Molekül Ağırlığı 28,01 g/mol
Kaynama Noktası - 195,8 ⁰C 
Paylaş:
×

Talep Oluştur
Honeywell Nitrojen (Azot) Gaz Dedektörleri
Midas Gaz Dedektörü

Midas Gaz Dedektörü

Honeywell
Midas gaz dedektörü tesislerdeki 35ten fazla toksik ve yanıcı patlayıcı gazları algılamada güvenilir sensör teknolojisini kullanır.
Diğer İçerikler

TEMSİLCİLİKLER

E-Bülten Kayıt
Bize Ulaşın