Kapalı otopark alanlarında araçların egzoz dumanları sebebiyle oluşan karbonmonoksit (CO) ve azot monoksit (NOx) gazlarının yüksek konsantrasyonlardaki birikimi, insan sağlığını tehlikeye sokabilir, hatta ölümlere sebebiyet verebilir.
Zehirleyici gazların yanı sıra metan ve propan gibi yakıt türlerini kullanan araçların kapalı otoparklara alınması söz konusu ise yanıcı-patlayıcı gazların algılamasının önemini daha da artırır.
Kapalı otoparklarda en yoğun olduğu düşünülen karbonmonoksit gazı; renksiz, kokusuz, son derece toksik ve çok yoğun konsantrasyonlarında yanıcı-patlayıcı bir gazdır. Kısa süreli maruziyet limiti 200ppm – 232mg/L, uzun süreli maruziyet limiti 30ppm – 35mg/L'dir.
Kapalı Otoparklarda Neden Gaz Dedektörleri Kullanmalıyız?
Gaz dedektörü ile gazların izlenmesi ile belirlenen tehlike seviyesine geldiğinde, alarm verilmesi veya tehlike seviyesine ulaşmadan havalandırmanın çalışması sağlanabilir. Havalandırmanın belirli periyodlarla çalışması, enerji tasarrufunu ve havalandırma donanımının daha uzun ömürlü olmasını hem de gaz konsantrasyonunun belirlenen limitlerde kalmasını sağlayacaktır.
Kapalı Otoparklarda Hangi Noktalara Gaz Dedektörleri Yerleştirilmelidir?
Kapalı otoparklarda havalandırma sisteminin tasarımı için BS 7346-7:2006 kodlu standart referans alınmaktadır. Dedektörlerin yerleşimi konusunda her ne kadar BS 7346-7:2006 kodlu standart 400 m2'ye kadar tek bir ölçümlemeyi kabul ediyor olsa da; uzman kişiler, danışmanlar, ekipman üreticisi temsilcisi ve alan sahibinin ortak kararı ile belirlenen alanlara gaz dedektörleri yerleştirilmelidir. Sistem tasarımı yapılırken araçların park yeri sayısı, otopark alanına göre araçların kat ettikleri yol mesafesi, araçların otoparkta kalış süresi vb. parametreler dikkate alınmalıdır.
Tespit noktalarının konumu ve sayısı temel öneme sahiptir. Gaz birikiminin en yoğun olabileceği yerler önceliklendirilmelidir. Ödemelerin yapıldığı, araç çalışırken beklemenin yoğun olabileceği ve trafik olabilecek alanlara, kapalı otoparkın asansör girişlerine özellikle dikkat edilmelidir. Bu alanlarda gaz dedektörlerinin olması kat kat önem arz etmektedir.
Honeywell'in Kapalı Otoparklar İçin Gaz Algılama Sistemleri Çözümleri Nelerdir?
Gaz algılama dedektörlerinden gelen bilgiler kontrol panellerinde değerlendirilip, gaz seviyesinin belirlenen sınırlara ulaşması durumunda havalandırma sistemini tetiklemelidir. Kontrol panelleri her bölgeyi ayrı ayrı kontrol altında tuttuğundan, havalandırma sisteminin tamamının çalışmasına gerek olmayacaktır. Honeywell; 1 dedektörden 128 dedektöre kadar bağlantı sağlanabilen kontrol ünitelerini, çeşitli boyut ve haberleşme sistemleri ile kullanıcılarına sunmaktadır.
Honeywell Sensepoint XCL dedektörleri sabit bir noktaya monte edilip, yanıcı-patlayıcı ve toksik gazların algılanmasında kullanılır. Ergonomik yapısı, röle ve analog çıkışları, katalitik, elektrokimyasal ve infrared sensör teknolojisi, cihaza bluetooth yoluyla bağlanabilme gibi özellikleri ile kullanıcısına pek çok opsiyon sunar. IP 65 koruma sınıfı ve CE sertifikasına sahiptir.
Tesis edilen sistemler kullanıcılar tarafından sürekli test edilmeli ve belirlenen periyodlarda cihazların bakım ve kalibrasyonları sağlanmalıdır.
Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. olarak; Gaz Algılama Sistemleri, Proses Gaz Analiz Sistemleri, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri, Endüstriyel İş Güvenliği Ekipmanları ve Yanma Teknolojileri konularında, 2004 yılından bu yana her geçen gün geliştirerek bugüne taşıdığımız satış ve teknik destek tecrübemiz ve tamamı Türkiye ve Avrupa normlarına uyumlu ürünlerimiz ile mühendislik çözümleri sunmaktayız.
Paylaş: