Amonyağın tehlikeli sınıfta yer alması, toksik ve yanıcı-patlayıcı etkisinden kaynaklanmaktadır. Alt patlama seviyesi %15 LEL, kısa ve uzun süreli maruziyet limitleri ise 35 ve 25 ppm'dir. Zehirleyici ve tahriş edici etkisi nedeniyle akciğerlerde spazm yaratabilir, ödem oluşumuna sebep olabilir veya solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, baygınlık gibi sağlık sorunları yaratabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Amonyak gazının insan sağlığı üzerindeki etkilerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:
Uygulama 1: Kişisel Korunma
Amonyak gazı, yiyecek ve içecek fabrikalarında, üretim-proses ve depolama bölümlerinde soğutucu gaz olarak kullanılmaktadır. Bu ve buna benzer yerlerde veya amonyak gazının dondurucuya doldurulduğu lokasyonlarda çalışan personelin, bu gaz tehlikesinden korunmaya ihtiyacı vardır. Gaz konsantrasyonunu izleme çözümleri içinde, çalışanların portatif gaz dedektörü kullanımı veya hedef alandaki sabit gaz algılama sisteminin montaj-kurulumu seçenekleri yer almaktadır. Tipik olarak algılanan gazların içinde 0-100 ppm NH3, 0-3 % vol aralığında CO2, oksijen seviyesinin azalmasının kontrolü ve yanıcı buharların 0-100 % LEL aralığındaki ölçümleri yer almaktadır.
Uygulama 2: Makine Odaları
Yiyecek ve içecek üretim tesislerinde ve buz pistlerinde soğutma sistemlerinin kalbi olan ekipmanların yer aldığı makine odaları bulunmaktadır. Kompresörler, valfler, basınç dengeleme deposu, evaporatörler ve pompalar makine odaları içinde yer alabilir. Bu durum bu ekipmanlardan gaz kaçışı ihtimali olacağından potansiyel risk oluşturur. Bu koşullar altında ilgili alanda sabit gaz dedektörlerinin kullanım ihtiyacı söz konusudur. Sistem, iş sağlığı ve güvenliği için ilgili yönetmeliklerde yer alan gazların seviyelerine ulaşmadan önce alarm verecek veya kendisine entegre olarak çalışan ve tehlikeli gazı uzaklaştıracak bir havalandırma sistemini çalıştıracak şekilde dizayn edilecektir.
Uygulama 3: Soğuk Depolama Esnasında Yiyeceklerin Bozulması
Yiyecek üretim tesislerinde ürün depo alanlarındaki soğutucularda bulunan ürünlerin bozulması, büyük maddi kayıplara ve üretim hacminin küçülmesine sebep olmaktadır. Ürünlerin bozulmasına neden olan soğutucu seviyesi, ürünün çeşidine ve yapılan paketlemenin tipine göre farklılık göstermektedir. Ancak bu paketleme ve üretim proseslerinde düşük konsantrasyonlarda paketlenmeyen yiyeceklerin bozulması muhtemeldir. 1-10 ppm arasındaki bir değerde bozulma meydana gelir. Bu nedenle amonyak kontrolünün yapılması gereklidir.
Gıda ve içecek depolama-soğutma tesislerinin yanı sıra Atıksu arıtma tesisleri, Petrokimya tesisleri, Kimya tesisleri, Süt ve süt ürünleri tesisleri, Et ve balık tesisleri, Yiyecek ve içecek üretim tesisleri, Gübre üretimi ve Endüstriyel soğutma sistemi üretimi yapan tesislerde amonyak gazı tehlikelerine karşı Teknik Emniyet, Çevre ve Yanma Teknolojileri Uzmanı Set Teknik olarak sabit gaz dedektörlerimiz ve portatif gaz dedektörlerimiz ile profesyonel çözümler sunmaktayız.